Hoe hoog hangt een zwevend tv meubel?

De beste hoogte voor een zwevend tv meubel

U heeft eindelijk het perfecte zwevende tv meubel uitgezocht. U kunt niet wachten om dit nieuwe tv meubel een plek te geven in uw woning. Maar voordat u begint met boren, is het verstandig om na te denken over de gewenste hoogte van het zwevend tv meubel. U wilt natuurlijk zonder lichamelijke hinder een ontspannen avondje televisie kunnen kijken. Hiervoor moet de televisie op de juiste kijkhoogte gemonteerd zijn. Maar hoe hoog hangt een zwevend tv meubel? Waar moet u rekening mee houden? Wij zetten alle punten op een rijtje.

Hoe bepaalt u de ideale kijkhoogte?

De ideale kijkhoogte verschilt per persoon. Dit hangt af van:

  1. De hoogte van de bank
  2. De lengte van de kijker
  3. De kijkhouding (liggend of zittend)
  4. Het formaat van de televisie
  5. De afstand tot het televisiescherm

Bepaal aan de hand van deze factoren wat uw ideale kijkhoogte is. Als u deze heeft vastgesteld, kunt u bepalen wat de hoogte van het zwevende tv meubel moet zijn. Het is belangrijk dat u niet de hele tijd omhoog moet kijken naar uw televisiescherm. Dit veroorzaakt namelijk bij veel mensen pijn in de nek. U kunt beter iets omlaag kijken dan omhoog. Iets omlaag kijken wordt door de meeste mensen niet als onprettig ervaren.

De hoogte van het tv meubel bepalen met een rekensom

Er is een rekensom opgesteld om de hoogte van het zwevende tv meubel te bepalen. De geschikte hoogte van het tv-meubel = de kijkhoogte – (2/3e van de hoogte van het televisiescherm) – het voetstuk van de televisie. Stel u heeft een ideale kijkhoogte van 1 meter, een televisiescherm dat 75 centimeter hoog is en het voetstuk van uw televisie is 10 centimeter hoog. Dan bepaalt u de hoogte van uw zwevende tv meubel door de som 100 – (2/3e * 75) – 10 uit te rekenen. In dit geval zou de ideale hoogte dus op 40 centimeter zijn.

Algemene afmetingen

Over het algemeen wordt geadviseerd om de onderkant van uw zwevend tv meubel op te hangen in een bandbreedte van 20 tot 30 centimeter vanaf de grond. De bovenkant van uw tv meubel zal bij deze hoogte uitkomen op 50 tot 60 centimeter hoogte. Dit is een geschikt uitgangspunt. U kunt er zelf voor kiezen of u de televisie op het meubel plaatst of dat u de televisie boven het meubel aan de muur hangt. Houdt bij het ophangen van de televisie een afstand van 5 tot 10 centimeter aan tussen de televisie en het zwevend tv meubel.

Met deze tips in uw achterhoofd hangt uw zwevend tv meubel op precies de juiste hoogte!